BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест


Март 2023
П В С Ч П С Н
  12 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

17 III - Празник на Свети Григорий Просветител в памет на неговите страшни мъчения и затварянето му в дълбоката яма - Хор вираб. (Дон е Сърпуйн Крикори Лусаворчин меро йев хишадаг сосгали чарчаранацън йев мъдин и Вирабън)

http://www.pravoslavieto.com/life/09.30_sv_Grigorij_prosvetitel_na_Armenia.htm

 

 

Св. Григорий Просветител е покръстител и първият епископ-католикос на Армения. Роден е около 240 г. Ръкоположен е за епископ между 285 и 290 г. След многогодишна плодоносна дейност починал преди 325 г. (През време на Първия вселенски събор не е бил жив.) Като негово литературно наследство по-сетнешните арменци приемат един сборник с проповеди на брой 23. Според най-новите изследвания обаче те произхождат от първата половина на V в.

Смята се, че първият национален историк на Армения е Агатангел. Сведения за живота му не са запазени. Написал е „И с т о р и я на живота и на християнизирането на Армения”. Съчинението му е запазено на арменски и гръцки език. Арменският текст има заглавие: „История на великия Тердат и на проповедта на св. Григорий Просветител”, а гръцкият — „Мъченичеството на св. Григорий”. Авторът сам се именува Агатангел и посочва, че книгата му е написана по поръка на княз Тердат не въз основа на указания, а като непосредствен очевидец. Според най-новите изследвания арменският оригинал произхожда от средата на V в. и съдържа две по-древни съчинения — животопис на св. Григорий и история на мъченичеството му. Историческите сведения са смесени с легендарни добавки. Личността на автора остава загадъчна. Агатангел е вероятно псевдоним. Неизвестният автор се е наименувал така, понеже предава „благата вест” за християнизирането на Армения.

Още в I в. в Армения прониква християнството, но поради гоненията от страна на езическата власт то не е могло да се разпространи. Едва в края на III в. благодарение на усърдната дейност на св. Григорий Просветител и съдействието на покръстения от него княз Тердат много бързо цяла Армения приела християнството. Цялата древна арменска литература има чисто християнски характер. Началото си тя води от IV в., когато католикос Исаак (Сахак) и епископ Месроб създават арменската азбука и писменост. Създадени били благоприятни условия за процъфтяването и „златния век” на арменската литература. Преведени били на арменски език Свещ. Писание на Стария и Новия Завет и много светоотечески съчинения.


Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com