BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

новини

11-03-2018

  ДЕНЯ НА СВЕТИТЕ ЧЕТИРИДЕСЕТ ВОЙНИ МЪЧЕНИЦИ

   КАРАСУН МАНГАНЦ ДОНЪ

       На 10 март Арменската църква „Сурп Кеворк „ в Пловдив отбеляза деня на Светите четиридесет войни мъченици,както наричаме  празника Карасун мануг.На този ден в памет на тези войни от Себастия загинали в името на Християнската църква и запазване на своята вяра се отслужи църковна служба от отец  Храч Мурадян и църковния клир.По традиция и тази година на видно място бяха поставени кандила,които горяха  в памет за всеки войн.

   Отец Храч произнесе слово посветено на деня Карасун мануг,като разказа за онези вълнуващи събития в които тези смели войни са загинали замръзнали в ледените води на езерото в името на своята християнска вяра.Завършвайки отец Храч каза ние се гордеем,че  сме първият народ приел християнството.Ние трябва да посещаваме нашата църква за да научим нашите деца и внуци на християнските ценности.И нека днешния ден бъде лек за болестите,трудностите и бъде подтик за здраве и щастие.

     След църковната служба отец Храч ...

Почина големият диригент Крикор Четинян

29-01-2018
Почина големият диригент Крикор Четинян

Почина големият диригент и изключителен музикант доц. Крикор Четинян – основател на Женски камерен хор към АМТИИ – Пловдив.

Доц. Крикор Четинян е дългогодишен преподавател по хорово дирижиране в катедра „Педагогика и дирижиране“ при АМТИИ – Пловдив в периода 1973 – 2002 г. и преподавател по хорово дирижиране в катедра „Дирижиране“ при Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ през 1988 – 1991 г.

"Не искам да се съобразя с негативите на времето. Чрез песента можеш да стигнеш до сърцето на събеседника си, с думи – по-трудно"

 

Поклон пред паметта му!

КАЛЕНДАР НА АРМЕНСКИТЕ ЦЪРКОВНИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ 2018 Г.

23-01-2018
КАЛЕНДАР НА АРМЕНСКИТЕ ЦЪРКОВНИ ПРАЗНИЦИ ПРЕЗ 2018 Г.

Календарът се посвещава на 25-годишнината от

обявяването на Независимостта на

Република Армения (1918 г.) и 100-годишнината

от майските героични битки край Сардарабат,

Баш Абаран и Каракилиса

08-01-2018

БЪДНИ ВЕЧЕР –ДЖЪРАКАЛУЙС  И  РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО- ДЗЪНУНТ  СЕ ОТБЕЛЯЗАХА В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА  „СУРП КЕВОРК „В ПЛОВДИВ.

     Християните от цял свят тържествено отбелязват най-светлата дата  Рождество Христово,от която започва и нашето летоброене.Католическата църква  и Българската  Православна църква почетоха този светъл ден на 25 декември.А нашата Арменска Апостолическа света църква чества Бъдни вечер на 5 януари и Коледа на 6 януари.Армения е първата страна в света ,която официално приема християнството като държавна религия.Учениците на Христос  Св.Тадей и Св. Вартоломей разпространяват християнството през първи век по арменските земи и за това нашата църква се нарича Апостолическа.Бъдни вечер-Джъракалуйс  и Дзънунт саедни от най –големите религиозни празници –Дахавари на нашата църква.

     На 5 януари  2018 година от 16.30 часа започна ...

18-12-2017

ДЕНЯ НА „СУРП ХАГОП” СЕ ОТБЕЛЯЗА В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ

    На 17 декември Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив се изпълни с миряни за да присъстват на тържествената Света литургия в деня когато се отбелязва името на Сурп Хагоп.

   За разлика от други неделни служби ,когато си казваме,че има малко хора ,днес бяха дошли много повече за да почетат този ден,защото във всяко семейство и фамилия има мъже с името Хагоп,или Агоп.

     Сурп бадарак /Светата литургия/ се отслужи от Дер /отец/Храч Мурадян ,църковния тас /клир/ и църковен хор „Шънорхали”с ръководител Люси Хампарцумян.Следваха един след друг красиви песнопения и молитви.

     Кароза /проповедта/ изнесена от Дер Храч изслушахме със затаен дъх,защото бе посветена на Светеца Хагоп....

11-12-2017

     НА КАФЕ И ДУХОВНА БЕСЕДА

       На 10 декември след църковната служба в Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив се отправихме към съраха /Големия салон на Арменския дом/.За да участваме в станалата вече традиция организирана от отец Храч Мурадян и Църковното настоятелство ,на чаша чай ,кафе и сладки както я наричаме сиро теясехан.Наистина не всички миряни след църквата идват,но тези които се събираме сме много доволни от това начинание,тъй като имаме възможност в неформални разговори да се срещаме със сънародници и приятели да поговорим на арменски, да разговаряме и споделяме неща от бита и семействата си.

     Но разбира се с голям интерес ...

13-11-2017

 СВЕТА НЕДЕЛНА ЛИТУРГИЯ В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА

  „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ

     На 12 ноември Арменската църква „Сурп Кеворк”се изпълни с миряни за да присъстват на неделната Света Божествена литургия. Отец Храч Мурадян, църковния клир /тас/ с участието на църковен хор „Шнорхали” с песнопения и молитви изпълниха Сурп бадарака /Светата литургия/,по църковния канон. След което дер Храч произнесе...

16-10-2017

    НЕДЕЛНА СВЕТА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ

       ГОСТИ ОТ ИСТАНБУЛ

       ТАРКМАНЧАЦ ДОН

    На 15 октомври Арменската църква „Сурп Кееворк” в Пловдив бе отворила врати за традиционното неделно богослужение Сурп Бадарак /Света литургия/.Отец Храч Мурадян заедно с църковния тас/ клир / и участието на хор „Шнорхали” с песнопения изпълниха каноничния ритуал на Бадарака.На този ден взе участие и наш гост от Истанбул парешнорх Сетрак саргавак Давутян,който участва и в службите на Арменската Апостолическа църква „Сурп Вартананц” в квартал Ферикьой,населен с много арменци.С мощния си глас и специфичното изпълнение той привлече вниманието на присъстващите.

    Дер Храч произнесе ....

01-10-2017

АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК” В ПЛОВДИВ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА ХРАМОВИЯ СИ ПРАЗНИК

     На 1 октомври неделя в Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив се стекоха множество богомолци за да присъстват на тържественото богослужение посветено на храмовия празник в чест на Сурп Кеворк /Свети Георги/.Освен църквата множеството беше изпълнило и църковния двор,имаше хора от различни поколения не само сънародници от Пловдив,а и гости от различни градове на страната София,Варна,Бургас,Ямбол,Пазарджик,Хасково,както и много наши сънародници от чужбина,които по традиция искат да участват на този голям празник на църквата ни в Пловдив.Тук бяха и официални гости от града ни,както и от Епархийския съвет на Арменската църква със седалище в София,от Църковното настоятелство на нашата църква и други организации.

    Тази година ...

17-09-2017

ХАЧВЕРАЦ-КРЪСТОВДЕН ТЪРЖЕСТВЕНО СЕ ОТБЕЛЯЗА В АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СУРП КЕВОРК „В ПЛОВДИВ

      На 17 септември Арменската църква „Сурп Кеворк” в Пловдив се изпълни с богомолци за да присъстват на Светата Божествена литургия посветена на Хачвераци донъ,отслужена от Отец Храч Мурадян,църковния клир и хор „Шънорхали”.

     След което Дер Храч произнесе вдъхновена проповед на красив арменски език посветена на празника Кръстовден,като разказа за значението и свещената сила на кръста.Като каза ...

Страница: < 1234567>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com