BG  |  EN  
начало  |  новини  |  общество и вяра  |  обреди  |  история  |  контакти  |  Достойни личности  |  настоятелство  |  Имоти  |  скръбна вест

28-03-2018

ИНТЕРВЮ С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА АЦН ПРИ ХРАМ “СУРП КЕВОРК” ПЛОВДИВ – БЕРДЖ ДЖАНИКЯН

Преди година Арменската общност научи лично от кмета на град Пловдив – инж. Иван Тотев, по време на среща в Арменският ни културен дом, за един проект, който събуди сред общността ни много въпроси. В последните дни на месец януари т.г., проектът става реалност и с бързи стъпки върви към поетапно реализиране. Предпоставките са с положителен знак за нашата общност и по-конкретно за Арменския комплекс, който събира в себе си духа, вярата, образованието на нашата арменска общественост в един двор.

С няколко въпроса се обърнахме към Председателя на ЦН - г-н Бердж Джаникян, който гледа на църковните имоти като на скъпоценност, завещана ни от дедите и по време на двата си мандата води упорита работа в посока да превърне Арменския комплекс и гробищен парк в място, в което цари ред, чистота, а сградите да са отлично поддържани. Заедно с екипа си постига значителен успех, който обещава не само популярност и слава, но и добри приходи.

 

Какъв е проекта, който Арменско църковно настоятелство започва съвместно с Община Пловдив?

  • Започваме работа по плана, по който обещахме, че ще работим ако бъдем избрани през 2016 г. в предложения екип. Този проект е част от поетите ни обещания и ангажименти към нашата църква, които дадохме преди да бъдем избрани за втория ни мандат. Съвместно с Община Пловдив ще бъде изградена стълбищна връзка от църковния ни двор до самото било на Небет тепе. Замисълът е нашата църква и музей да станат част от туристическия маршрут на Стария град. Как ще стане това? Предвидени са следните стъпки:

 

Целият район зад църквата ще бъде благоустроен

Сградата на храма ще се сдобие с художествено осветление

Ще се поставят изцяло нови огнища за подготовката на курбана (за храмовия празник)

Ще се реновира изцяло и хигиенизира мястото за подготовка на курбан

Вратата, която води към зоната за подготовка на курбан и открива път към билото на Небет тепе ще бъде разширена и обезопасена

Районът зад храма ще бъде облагороден с изградени площадки и места за отдих, заобиколени с проектирана растителност

В района зад храма ще се разположи и открита археологическа експозиция (проектът е планиран в бъдеще), съвместно с Археологическия музей в Пловдив, където ще бъдат изложени откритите по време на разкопки в Стария град паметници с културно-историческа стойност

 

Нека се спрем по-подробно на изграждането на подстъпа към нашия комплекс.

  • Предстои изграждането на съвсем ново стълбище с гранитни плочи, което ще бъде свързано с цялостната композиция на комплекса и с релефа на Дома за възрастни, реализацията на който продължаваме. Тук искам да поясня, че ЦН разполага с подготвен финансов ресурс за довършване на Дома за възрастни, веднага след уреждането на задължителната документация за строителството. Но стои открит въпросът дали това е най-подходящото място за такъв Дом със специфични нужди. Миналата пролет, на събрание на ЦН, призовах нашата общественост да вземе отношение и да се направят обективни предложения в тази връзка. Дадохме срок от три месеца, измина почти година, но до момента не са постъпили такива. По мое лично мнение, мястото не е подходящо за Дом за възрастни по няколко причини: затруднен достъп за линейки, липса на двор, място за отдих и разходка на възрастните пансионери, но най-вече заради финансовата невъзможност да се самоиздържа. По предварителни разчети месечната издръжка на такъв специфичен Дом, спазвайки всички изисквания за персонал, консумативи и други задължителни разходи възлиза на над 12 хил. лева, от които Домът не би могъл дори 1/3 да покрие. Но каквото и да реши нашата общност трябва да се случи бързо, тъй като строителното разрешение е издадено преди повече от шест години. За да се подновят строителните дейности е необходимо отново да се изготви проект и да се премине през цялата процедура още веднъж, заради нови изисквания, свързани със строителството. Напомням на всеки арменец, който е заинтересован от съдбата на църковния ни комплекс да се включи в живота на църквата и да даде идеи или предложения за сградата.

 

В допълнение към всички очакващи решение проблеми споменахте и за проникващата в храма влага. Какво ще направите по този въпрос?

  • Съществуващият проблем с влагата в храма изисква сериозна строителна дейност и също толкова сериозна финансова обезпеченост, която по изчисления на специалисти възлиза на над 40 хил. лв. През 2017 г. направихме няколко козметични ремонта, свързани с влагата в църквата. Проектът ни, който ще реализираме съвместно с Община Пловдив ще включва и изграждане на дренажната система, която ще спре влагата.

 

Какви мерки за безопасност на Арменския комплекс са предвидени?

  • Целият район на комплекса ще бъде свързан с централно видео наблюдение в мрежата на Общинска храна. Входните врати, които водят към комплекса ще се заключват, както и досега, след като са приключили всички мероприятия в комплекса (Храм, Културен дом, училище). Смятам, че по време и на двата ми мандата съм доказал, че за мен на първо място стои сигурността на нашата църква. Всички тези подобрения превръщат нашия комплекс в значително по-защитено място.

 

Какви ще са ползите за общността?

  • Проектът се реализира в навечерието на 2019 г., когато Пловдив ще бъде културна столица на Европа. Според статистиката на Община Пловдив годишно през Стария град преминават около 100 хил. организирани туристи. Нашият комплекс – храм, музей и хачкар ще са включени в туристическата обиколка на Стария град. Те ще бъдат отворени целодневно за посещение с предварително закупените електронни билети за музеите и забележителностите на Стария град. Аудиогид, ситуиран от Дирекция Старинен Пловдив на подстъпите към Стария град ще насочва туристите и към Арменския комплекс. А съответните приходи ежемесечно ще се превеждат в банковата сметка на Арменската църква. През 2019 г. Община Пловдив е предвидила много мероприятия на територията на Стария Пловдив по повод „Пловдив 2019 - европейска столица на културата“, който ще се превърне в център на събития и приток на туристи. Считам, че съвсем навреме започнахме този проект. Реализацията му ще осигури не само добър паричен поток, но и ще популяризираме в много по-широк кръг арменската култура, вяра и традиции не само сред българските, но и чуждестранни туристи. Това, което имаме трябва да стане достояние на света. Като Председател на Арменското църковно настоятелство изразявам личната ми благодарност към Община Пловдив и екипа, който работи по този проект, но вярвам, че мога да го кажа и от името на цялата ни общност.

 

Какво е предвидено за юбилейната годишнина на арменския храм в Пловдив?

  • За да се отбележи 190-годишнината от построяването на сегашния вид на храма е сформирана тричленна работна комисия в състав: отец Храч Мурадян, духовния пастир на храма и дългогодишните църковни деятели г-ж Мари Саркисян  и г-н Рупен Чавушян, Комисията вече е предвидила редица мероприятия, но няма да бъде коректно аз да говоря за тях, по-скоро се обърнете към тях за подробности.

 

Ето какво ни разказаха отец Храч Мурадян и г-н Чавушян. Програмата обхваща няколко направления: издателска, културна,  рекламна и църковно- възпоменателна.  В плана са залегнали:

- Концерт на ученици от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян“

- Благотворително мероприятие на ВИС  „Еребуни“, в полза на арменската църква

- Публикуване на книга, посветена на  190-годишнината, която ще съдържа:

- превод на историята на храма (издадена през 1928-29 г. за 100-годишнината от строежа на новата сграда на храма в Пловдив) от архиепископ Йервант  Пердахчиян*

- исторически материал за историята на храма от миналото до днес

- допълнително приложение с обилен снимков материал

- издаване на двуезична книга (арменски, арменски с бълг. букви и превод на български език), която ще съдържа Божествената литургия и ще се издаде в голям тираж, посветен на в 190-годишнината

- стенен календар, посветен на годишнината, който е вече факт

- Възпоменателен плакет и Почетни грамоти за дарители на храма и изявени църковни деятели

- два каталога със снимки – единият ще съдържа снимки на съхраняваните в храма мощехранителниците, а другият на всички религиозни картини

- големи пана с историята на храма, на три езика, ще бъдат поставени около храма

- ще бъде изработен рекламен видео-клип за арменския храм в Пловдив

- ще бъде поставена паметна плоча на архимандрит Кеворк Русчуклян** в двора на църквата

 

Предвидени са подобрения и ремонти в храма и камбанарията, както и озеленяване на градинката пред Арменския комплекс до паметника на Яворов.

 

Тържествените събития на годишнината ще бъдат белязани с религиозни ритуали по време на храмовия празник - Света литургия, освещаване на курбан и художествена програма, а на 9 декември, когато официално е осветен храмът ще се извърши Св. Литургия, ще се прочете енциклика (Гонтаг) от Н.С.  Католикоса на всички арменци Карекин II. В края на литургията ще се раздаде “хариса“ (традиционно ястие, раздавано в арменските манастири в миналото) и др. мероприятия, които са в процес на уточняване.

 

Финал на тържествата ще постави официален коктейл за гостите, който ще обобщи цялостната юбилейна програма през годината.

 

Програмата е отворена за предложения, които Работната комисия очаква да получи от всички миряни и сънародници:  писмено - на имейла на църквата: info@surpkevork.com, лично: всеки ден, вкл. неделя, в канцеларията на ЦН на ул. „Турист“ 2, тел. 032/ 63 28 04 и чрез духовния пастир отец Храч Мурадянна e-mail:fr.hrach@mail.ru. Събитията ще бъдат концентрирани в периода м. септември-декември 2018, поради което молим своевременно да направите своите предложения. Комисията ще работи за привличане на доброволци при организиране на мероприятията, залегнали в програмата.

 

* архиeпископ Йервант  Пердахчиян, Архиерей на Арменската епархия в България (1934-1938)

** архимандрит Кеворк Русчуклян  (1829-1893 г.) роден и починал в град Пловдив, Патриаршески наместник в периода 1880 г. до 1886 г. в Арменската патриаршия в Константинопол (Истанбул, Турция).

 

новини

ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ..., НО КАКВО?!

ОТЧЕТНО СЪБРАНИЕ на Църковното настоятелство

СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА 190 г. ОТ ПОСТРОЯВАНЕТО НА НОВАТА СГРАДА

Страница: 123456>>>
Арменски Апостолически Храм "Сурп Кеворк" 4000 гр. Пловдив, БЪЛГАРИЯ ул. "Турист" № 2 тел.032/ 632 804, факс: 032/ 634 872 ел. поща: info@surpkevork.com